dilluns, 29 d’agost del 2016

CAVALL DE TROIA I PEGAS

VINYETA per ROS, El País 30 VIII 16
Esplèndida mirada de Ros a la seva vinyeta del País, reuneix dos cavalls cèlebres: el de Troia i Pegas. El Cavall de Troia encara viu avui cavalcant per la xarxa: els “troianos”. Un troià informàtic és un programa nociu que permet l’accés a usuaris externs per robar informació o controlar remotament a la màquina amfitriona sense afectar el funcionament d’aquesta (Viquipèdia). Enginy i parany, pobla l’imaginari actual, donant expressió a un fet d’actualitat. Prové del cicle troià, és l’estratagema d’Odisseu per prendre la ciutat deu anys assetjada. Els grecs abandonaren un immens cavall de fusta farcit de guerres i simularen aixecar el campament i plegar veles. Els troians entraren el cavall a ciutat, malgrat els advertiments de Laocoont i Cassandra, vident  sense persuasió. Amb aquest ardit els aqueus destruiran l’alcàsser de nit.

Pegas, Πήγασος, és un cavall alat nascut del raig de sang de Medusa, degollada per Perseu, aquell sant Jordi. Ἡ πηγή significa fontana. L’etimologia explica la seva relació amb les deus i la poesia: baixant de l’Helicó, amb una guitza va fer brollar la font Hipocrene (etim: “font del cavall”)  consagrada a les Muses. Va pertànyer a Bel·lerofontes, un altre sant Jordi, el vencedor de la Quimera. Designa una moneda encunyada a Empòrion (a l’anvers duu el cap de la nimfa Aretusa).

Destresa admirable del dibuixant Ros que aplega el cavall alat de la poesia i la terrible guerra en una imatge, ens retorna a l’origen –en el principi fou la guerra, Homer. 
Moneda de la seca d'Empòrion. A l'anvers es veu el cap del a nimfa Aretusa i al revers la llegenda «Emporiton» en grec i un pegàs, símbol de la ciutat. Dracma, 17,5 mm, 4,64 g, ca 241-218 aC. http://www.cngcoins.com (Viquipèdia)